ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

 Αυτούσια ανάρτηση απο το Facebook, που αφορά προσπάθεια κακοποίησης της Ελληνικής γλώσσας
 
Απλοποίηση ελληνικής γλώσσας / στείλε το σε πολλούς μήπως και ξυπνήσουμε!!!!!!!!!

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ.. ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΙΣΩΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης,
με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής..
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη' τα εξής:

1... Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.

2... Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.

3... Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι', 'αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'

4... Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.

5... Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου')...
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας'.

Προωθήστε το mail αυτό για την ενημέρωση του κόσμου για τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας!

Υ.Γ. ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΧΕΝΡΙ ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ:

Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε

1. τη γλώσσα,

2. τη θρησκεία,

3. τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ
...............................

Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής:

Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup - bocou, ή το couteau - couto.

Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought -thot, αντί wrought - rot,

ή

σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Gemutsbeschaffenheit -Gemutsbesafenheit , ή αντί Erbschleicher - Erbsleiher

και θα δούμε τι θα γίνει!!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ !!!!
http://www.facebook.com/efizissi/posts/154516071323249

6 σχόλια:

Χρήστος Γ. είπε...

Έχω την εντύπωση ότι μάλλον πρέπει να θάβουμε τέτοιες αηδίες. Ποιος ο λόγος να θέτουμε σε συζήτηση και προβληματισμό ανοησίες. Στο όνομα της διακίνησης ιδεών; Εδώ ποια ιδέα πρόκειται να διακινηθεί;
Τα τελευταια παραδείγματα της Γαλλικής, Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας. Ακόμα και σαν Έλληνας τα είδα και γέλασα πολλώ δε μάλλον της Ελληνικής. Όχι στην προώθηση λοιπόν, ΦΑΝΑΤΙΚΑ!!!
Καλησπέρα!

Πιπεράτος είπε...

Καλησπέρα Chris

Μπορεί η διατύπωση να μην είναι σωστά δομημένη,μα η διάθεση της κυρίας που έκανε την ανάρτηση ήταν καταγγελτική.Δεν βλέπω τον λόγο να μην μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει περί του θέματος!

Χρήστος Γ. είπε...

Καλησπέρα Πιπεράτε
Δεν με ενοχλεί αν είναι δομημένη σωστά ή όχι η διατύπωση. Την κατάλαβα κι αυτό έχει σημασία, ενώ δεν θεωρώ ανοησίες αυτά που γράφει, αλλά που μέσω του κειμένου της κρατάει ζωντανές της ανοησίες του Κύπριου υπουργού.
Δεν καταλαβαίνω το λόγο διάδοσης της ανοησίας του κυρίου αυτού. Στο όνομα της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης; Σέβομαι αυτή την άποψη αλλά δεν την υιοθετώ όταν πρόκειται για ένα θέμα που δεν διαθέτει καν σοβαρότητα δημοσίευσης.
Επαναλαμβάνω ότι η κυρία δίνει εύστοχα παραδείγματα γλωσσών άλλων λαών που μεγεθύνει τις ανοησίες του κυρίου. Με την κυρία δεν συμφωνώ που ζητάει την προώθηση.
Κι επειδή στην Ελλάδα η ανοησία περισσεύει δεν θα αισθανθώ καθόλου καλά να δω δήθεν «προοδευτικούς» και «ανοιχτόμυαλούς» να νεωτερίζουν και για μία ακόμη φορά να ασελγούν ξανά πάνω στο σώμα της γλώσσας μας! Οι περισσότεροι από αυτούς ανορθόγραφοι. Φτάνει η ισοπέδωση των πάντων σ’ αυτόν τον τόπο.
Το συζητάω το θέμα βέβαια αλλά μέχρι εδώ. Ούτε απαιτώ, ούτε θα θυμώσω αν προωθηθεί. Πως θα μπορούσε άλλωστε. Ο καθένας έχει τα δικά του πιστεύω και ιδανικά.
Αυτή είναι απλώς η γνώμη μου.
Με εκτίμηση

Πιπεράτος είπε...

Αν τύποι όπως αυτός ο Κύπριος ,θέλουν να προωθήσουν ότιδήποτε,ξέρουμε πολύ καλά, πως έχουν τον τρόπο να το κάνουν και αναφορές όπως αυτή,δεν υποβοηθούν στην τεράτωση της εν λόγω ιδέας.
Καλό είναι πιστεύω,να ξέρουν εκ των προτέρων πως θα υπάρξει αντίσταση.Το θάψιμο ειδήσεων,είναι τακτική των "ένοχων" ειδήσεων και όχι των δίκαιων.
Η γνώση είναι όπλο όταν ο εχθρός είναι ύπουλος.

Χρήστος Γ. είπε...

Δεν θα κοιμηθώ απόψε!
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου στη γενική αυτή τοποθέτησή σου.
Αλλά γιατί πρέπει να αποτελεί είδηση οτιδήποτε λέει οποιοσδήποτε;
Άμα βγω εγώ για παράδειγμα και πω τα ίδια, αξίζει να μου δώσετε εσείς όλοι σημασία για το τι λέω. Δεν είναι προτιμότερο να με αγνοήσετε; Ότι κατέβει στο κεφάλι του κάθε πικραμένου πρέπει να γίνεται θέμα; Αυτή είναι η ένστασή μου!
Καληνύχτα Πιπεράτε, τα υπόλοιπα αύριο αν υπάρχουν. Η συζήτηση πάντως ήταν ευχάριστη έτσι κι αλλιώς!

Πιπεράτος είπε...

Αυτός που έκανε την πρόταση,είναι ευρωβουλευτής και όχι κάποιος άσημος.Αλίμονο αν τον αφήσουμε να λέει και να κάνει ότι του καπνίσει.Αν δε βρεί αντίσταση,να είσαι σίγουρος πως θα υλοποιήσει την τρελή του ιδέα!
Όλα στη φόρα...

Καλη σου νυχτα Chris!