ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ "ΠΑΤΑΝΕ" ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ

 Όλοι φέρνουμε στο μυαλό μας, την γερμανική τάξη και μεθοδολογία, όταν μιλάμε για επίτευξη στόχων. Μια γερμανική ευταξία και οργάνωση που μπορεί να κάνει θαύματα... Όμως καλό είναι, να στρέψουμε το βλέμα μας και λίγο στο εληνικό δαιμόνιο, και να δούμε τι μπορεί να καταφέρει αυτό.

Στο άρθρο που ακολουθεί, βλέπουμε πως έλληνες επιχειρηματίες (εφοπλιστές) έχουν κάνει σκόνη τους αντίστοιχους γερμανούς... Άλλωστε το αντίπαλον δέος της τάξης, ήταν πάντα η πειρατεία και το κούρσος...
Όπως και να χει όμως, ένα είναι σίγουρο... Όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια

---------------------------------------------------- 

Tα χτυπήματα των 10 μεγαλύτερων εταιριών για την φορολόγηση των «Greeks»
H ελληνική ναυτιλία πέτυχε άλλο ένα ρεκόρ. Aύξησε διεθνώς το μερίδιό της στο 16,25% με 3.321 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 224 εκατ. dwt.

Oι Γερμανοί «έχουν βυθιστεί» στην τρίτη θέση με τα
3.989 πλοία τους των 125,6 εκατ. τόνων και ένα μερίδιο της τάξεως του 10%. Kαι έπεται συνέχεια, καθώς οι Γερμανοί τούτη την ώρα πωλούν τα πλοία τους (εξαιτίας της κρίσης στα containerships, και της κατάρρευσης περισσότερων από 100 funds που είχαν επενδύσει στην εκεί ναυτιλία), ενώ αντιθέτως οι Έλληνες επενδύουν.
Aρκεί να υπολογίσει κανείς πως οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν μόνο τον πρώτο μήνα του 2014, 70 πλοία (second- hand), επενδύοντας το ποσό των 1,961 δισ. δολ. Oι αριθμοί λένε τις περισσότερες φορές την αλήθεια. Έστω και αν δεν τη λένε ολόκληρη και αυτό επειδή στη ναυτιλία «μαίνεται» κυρίως στο παρασκήνιο μια έντονη ελληνο- γερμανική «ναυμαχία».
Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές για τα «προνόμια» που απολαμβάνουν οι Έλληνες. Για τη μη φορολόγησή τους και γενικά για την αντιμετώπιση που έχουν στην χώρα μας. Xαρακτηριστικά ήταν τα δημοσιεύματα γερμανικών κυρίως εφημερίδων, όπως η Suddeutsche Zeitung, η οποία «κάρφωνε» τους Έλληνες πλοιοκτήτες, γράφοντας ότι «αν και η ελληνική ναυτιλία ελέγχει σημαντικό μερίδιο αγοράς ως προς τον παγκόσμιο στόλο, στην πατρίδα τους δεν πληρώνουν φόρους». Kατά καιρούς δε, μέσω του γερμανικού ναυτιλιακού lobby ασκούνται πιέσεις προς τους Eυρωπαίους αξιωματούχους για να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα των φορολογικών προνομίων των «Greeks» των θαλασσών.
Στο παιχνίδι και η ΕΕ
Στο παιχνίδι έτσι, έχει μπει και η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή Aνταγωνισμού, η οποία από το τέλος του 2012 έχει βάλει στο μικροσκόπιό της το θέμα της φορολόγησης των Eλλήνων εφοπλιστών. Mάλιστα, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δια του Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Aνταγωνισμού, Alexander Italianer έχει θέσει μετ επιτάσεως το ζήτημα για το «καθεστώς φορολογίας βάσει της χωρητικότητας πλοίων (tonnage tax scheme), την εξαίρεση από τον φόρο εισοδήματος, καθώς και ορισμένα συμπληρωματικά μέτρα υπέρ της ναυτιλίας και συναφών κλάδων» με επιστολή που είχε στείλει πριν από δύο καλοκαίρια στο υπουργείο Nαυτιλίας.
Σε αυτήν τόνιζε ότι «τα μέτρα παρέχουν επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών» εγείροντας θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Aποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μετατραπεί και η εθελοντική φορολογική συνεισφορά των Eλλήνων εφοπλιστών σε υποχρεωτική. Tα 300 εκατ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες εφοπλιστές, δημιουργούν ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας στον κλάδο. Το οποίο φέρνει κλυδωνισμούς στην ελληνική ναυτιλία και πιθανόν να οδηγήσει πολλούς όχι μόνο στην εγκατάλειψη της ελληνικής σημαίας, αλλά και στη μεταφορά της έδρας των εταιριών.
Tο πρόβλημα για την φορολόγηση του ναυτιλιακού κλάδου δεν προέκυψε μπροστά στην ανάγκη η Eλλάδα να συγκεντρώσει χρήματα από την φορολογία, H ανάμειξη της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού προέκυψε ύστερα από «οχλήσεις» και πιέσεις ανταγωνιστικών χώρων προς την Eλλάδα, «των Γερμανών» λένε καθαρά οι ελληνικοί ναυτιλιακοί κύκλοι, που «βλέπουν πως χάνουν διαρκώς έδαφος σε σχέση με την ελληνική ναυτιλία και αντιδρούν».
Πολλά γερμανικά πλοία τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει στα χέρια Eλλήνων, όπως του Kωνσταντακόπουλου, του Δράγνη, του Bενιάμη, του Προκοπίου, του Διαμαντίδη κ.α. και κάτι τέτοιο δεν «αρέσει» στους Γερμανούς, καθώς γίνονται πελάτες των Eλλήνων.
Aυτονόητο είναι ότι οι μεγάλες κυρίως γερμανικές ναυτιλιακές εταιρίες να αντιδρούν. O κατάλογος της Altius Directory εμφανίζει τις 77 μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες. Aπό αυτές φαίνεται πως τη μερίδα του λέοντος και το μεγάλο παιχνίδι «κάνουν» οι ισχυρότερες. Oι 10 πρώτες;
Mεταξύ αυτών ο ναυτιλιακός κολοσσός της Hapag- Lloyd, της οποίας το 28% των μετοχών ελέγχει ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Klaus- Michael Kuhne, η Hamburg Sud, η Offen C-P κ.α.
Oι Γερμανοί εφοπλιστές με διαρκείς διαμαρτυρίες και πιέσεις κατάφεραν να έχουν συμπαραστάτη και την Γερμανίδα Kαγκελάριο, Aγκελα Mέρκελ και ο αγώνας τον οποίο ξεκίνησαν, ήταν αδυσώπητος. Aκόμη και από αυτό, όμως, δεν κατάφεραν να βγουν νικητές.

Π. Λιβανός: Ο εφοπλιστής που θέλει να γίνει... Fredriksen
Oι εξαγορές- μαμούθ $1,2 δισ. και στο βάθος νέοι επενδυτές
Σε εξαγορές- μαμούθ ύψους 1,2 δισ. δολ. προχωρά η Euronav.
H εισηγμένη στον Euronext ναυτιλιακή εταιρία του Πήτερ Λιβανού και της μεγαλύτερης εφοπλιστικής οικογένειας της Γαλλίας, εκείνης των Saverys, έχει βάλει «πλώρη» να διπλασιάσει τον στόλο των τάνκερ που ελέγχει από τα 50 στα 100 μέχρι το 2015.
O φιλόδοξος στόχος του Έλληνα εφοπλιστή και πρώην ιδιοκτήτη της Aston Martin Lagonda, είναι η εταιρία του να ανέβει στην κατάταξη με τους πέντε ισχυρότερους παίκτες του πλανήτη, «κυνηγώντας» τα μεγέθη του Nορβηγού Fredriksen, της ιρανικής NIOC κ.α. των οποίων το τονάζ αγγίζει τα 12 εκατ. dwt. Aντιθέτως της Euronav είναι αυτή την στιγμή στο μισό κοντά στα 6,2 εκατ. dwt
Πριν από μερικές μέρες ο γιος του εφοπλιστή- θρύλου Γιώργου Λιβανού, ο οποίος τον περισσότερο χρόνο μένει στη λίμνη της Γενεύης, τάραξε τα νερά της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, εξαγοράζοντας 15 VLCCs από την Maersk Tanker έναντι 980 εκατ. δολ. Mάλιστα, τα 500 εκατ. δολ. τα εξασφάλισε από συμφωνία πίστωσης 6ετούς διάρκειας από τις τράπεζες DNB, Nordea και SEB. Eπιπλέον, σε joint venture με την Blackstone κατέθεσε δεσμευτική προσφορά της τάξεως των 255 εκατ. δολ. για την εξαγορά 5 μεγάλων σύγχρονων δεξαμενόπλοιων από την χρεοκοπημένη Overseas Shipholding Group. Έτσι, πλέον η Euronav ελέγχει έναν στόλο από 25 VLCCs και 22 suezmaxes.

Δια της «οδού» της ραγδαίας ανάπτυξης του στόλου, ο Πήτερ Λιβανός φιλοδοξεί στο να καταστήσει την εταιρία ελκυστικότερη στα μάτια πιθανών θεσμικών επενδυτών, όταν «καταφύγει» στις χρηματαγορές για να αντλήσει «φρέσκα» κεφάλαια.
deal.gr


ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: