ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΦΕΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Με «φέσι» πάνω από 100 εκατ. ευρώ απειλείται ο ΔΕΣΜΗΕ από τις δύο ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ηλεκτρισμού την Εnerga και τη Hellas Power...
οι οποίες την περασμένη Τρίτη δεν κατέβαλαν ούτε τα 24 εκατ. ευρώ που αποτελούν την πρώτη δόση, με βάση την πρόσφατη ρύθμιση του συνολικού τους χρέους ύψους 120 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα και τη μελλοντική τους πορεία.

 Η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι εταιρείες, πέραν των 120 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ φέρονται να χρωστούν και 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από τη μη καταβολή των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής. Ο δε ΔΕΣΜΗΕ αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και έχει συσσωρεύσει έλλειμμα που αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ, κυρίως εξ αιτίας των πληρωμών προς τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας.

 Το ΣΔΟΕ
 Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και στελέχη της οικονομικής αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της Hellas Power την Πέμπτη το βράδυ και μπλόκαραν τους λογαριασμούς της επιχείρησης, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ αφαίρεσε από την εταιρεία Energa τους κωδικούς που της έδιναν το δικαίωμα να μπαίνει στο σύστημα και να πραγματοποιεί συναλλαγές. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΡΑΕ πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις. Οι εταιρείες, πάντως, αμφισβητούν το ύψος του χρέους. Εκπρόσωπος της Energa δήλωσε στην «Η» ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το διαχειριστή και των δύο εταιρειών δεν ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ και ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταβλήθηκε στο ΔΕΣΜΗΕ ποσό της τάξης των 9,5 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι τα ποσά αμφισβητούνται, ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι και ο ΔΕΣΜΗΕ τους οφείλει περί τα 40 εκατ. ευρώ από το 2011 συν 5 εκατ. ευρώ από λάθος υπολογισμούς, ενώ ειδικά για την Energa υποστηρίζει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ εξακολουθεί να κόβει τιμολόγια στη!
 ν παλαιά εταιρεία την Energa Power Trading και όχι στην Energa Retail, που από τα τέλη Νοεμβρίου έχει αναλάβει την εγχώρια λιανική αγορά με αποτέλεσμα να δημιουργείται συγχυση στις πληρωμές. Η Energa Power Trading πλέον δραστηριοποιείται μόνο στο εξωτερικό.

 Ο ΔΕΣΜΗΕ έχει απαγορεύσει, από τις προηγοηγούμενες ημέρες στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου για ποσότητα που φθάνει έως τις 10.000 μεγαβατώρες την ημέρα. Οι πελάτες των δύο εταιρειών πάντως, κοντά στις 200.000, δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, καθώς την τροφοδοσία τους έχει αναλάβει η ΔΕΗ, ως τελευταίο καταφύγιο. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν την πωλησή τους σε ρωσο-αραβικό fund, το World Wide Energy. Οι πληροφορίες για το αν έχει ολοκληρωθεί η πώληση και έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές στο fund είναι αντικρουόμενες. Οι έρευνες της ΡΑΕ για την ταυτοποίηση των πραγματικών ιδιοκτητών του fund μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει παρά σε μία σειρά οffshore εταιρειών, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι από ένα σημείο και μετά στην έρευνα έχει εμπλακεί η Αρχή Προστασίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. H World Wide Εnergy, που φέρεται σαν ιδιοκτήτρια των δύο εταιρειών, αρνείται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να κα!
 ταβάλει στις δόσεις προς το ΔΕΣΜΗΕ, όσο ο διαχειριστής «κρατά» εκτός συστήματος (εκτός Μητρώου Συμμετεχόντων) τις δύο εταιρείες λόγω των χρεών, που προέκυψαν από τη μη έγκαιρη εξόφληση των αγορών ενέργειας.

 Πολλά ερωτήματα εξάλλου έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η μία εκ των εταιρειών εφέρετο να εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ιταλία σε τιμές μη ανταγωνιστικές, όταν δηλαδή, οι τιμές του ηλεκτρισμού στην εγχώρια χονδρική αγορά ήταν υψηλότερες από τις αντίστοιχες ιταλικές.

 Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που κλείνουν (αν βέβαια κλείσουν οι δύο εταιρείες) ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας ρεύματος. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, όταν λειτούργησαν ιδιωτικές εταιρείες που πουλούσαν ρεύμα, το οποίο εισήγαγαν ή αγόραζαν από το σύστημα (δηλαδή, της ΔΕΗ) και το πουλούσαν σε μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές, όπως σούπερ-μάρκετ, εμπορικά κέντρα κ.λπ., εκμεταλλευόμενες τη χαμηλή Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), σε σχέση με τα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Μόλις η ΟΤΣ ανέβηκε, τότε εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών των καυσίμων, οι ιδιωτικές εταιρείες έκλεισαν και η ΔΕΗ ξανάγινε μονοπώλιο. Ας σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή, η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος δεν είχε απελευθερωθεί πλήρως και δικαίωμα επιλογής προμηθευτή είχαν μόνον οι μεγάλοι επαγγελματικοί καταναλωτές, οι λεγόμενοι επιλέγοντες πελάτες. Σήμερα τη δυνατότητα αυτή έχουν και τα νοικοκυριά.

 Φορολογία
 Τη χαριστική βολή στις ιδιωτικές εταιρείες, στη τρέχουσα συγκυρία, έδωσε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, που ίσχυσε από το Σεπτέμβριο. Η ΟΤΣ αυξήθηκε κατακόρυφα και οι εταιρείες, μη μπορώντας να μετακυλήσουν την αύξηση στον καταναλωτή, συσσώρευσαν χρέη, σε μία περίοδο που ήδη είχαν προβλήματα και εμφάνιζαν οφειλές προς το ΔΕΣΜΗΕ. Καταλυτικά επέδρασε και το τέλος ακινήτων, καθώς πολλοί πελάτες περιμένουν να παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών για να πληρώσουν με αποτέλεσμα να μην καταβάλουν ούτε την οφειλή τους για το ρεύμα στο χρονικό διάστημα αυτό και οι εταιρείες να μην μπορούν με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς προς το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

 Καθοριστικό ρόλο στη κατάρρευση έχουν βέβαια παίξει οι στρεβλώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, η ανυπαρξία σύγχρονων εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου κ.λπ. σε συδυασμό με την κρίση.

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που 13 εταιρείες εγκατέλειψαν τον τελευταίο καιρό τις όποιες δραστηριότητες είχαν σχέση με τη λιανική αγορά, τροποποιώντας την άδειά τους. Αναμεσά τους οι: Energy MT, Ezpada, Verbund, Tέρνα Ενεργειακή, ΕΛ.ΠΕ., Vivid Power, EGL, Danske Commodities, CEZ, EFT, A2A κ.λπ., που αποχωρούν από τη λιανική αγορά πριν καν προλάβουν να δραστηριοποιηθούν...
http://energy-engineer.blogspot.com
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: