ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 8 ΔΙΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

Επιπλέον περικοπές δαπανών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και του 2016 ζητεί από την Ελλάδα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2013 και το 2013, ωστόσο προστίθεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές δαπανών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015 και του 2016. 

Ειδικότερα όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα στην 11σέλιδη έκθεση τονίζεται ότι για πρώτη φορά από την εισαγωγή του προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα, οι προοπτικές της χώρας έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, σε σχέση με τις αποφάσεις του Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2012, με τις προβλέψεις να εξακολουθούν να κάνουν λόγο για μια σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. 

Σημειώνεται ότι η Αθήνα έχει μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά τα 2/3 από το 2009, σε επίπεδα κοντά στο 6% του ΑΕΠ πέρυσι. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει νέες περικοπές για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% το 2015 και 4,5% το 2016. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ το 2016 ή ύψους 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δείκτες οι οποίοι εξακολουθούν να στέλνουν αρνητικά σήματα, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και την κατασκευαστική παραγωγή, να εξακολουθούν να συρρικνώνονται. Το 2013, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2%, ενώ για τις αρχές του 2013 η Κομισιόν προβλέπει μέτρια ανάκαμψη με «οδηγούς» τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να «τρέξει» με 0,6%.

Καθυστερούν οι αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια ώρα σε προσχέδιο έκθεσης της τρόικας που δημοσίευσε το Reuters ο ρυθμός των αποκρατικοποιήσεων χαρακτηρίζεται ως μη ικανοποιητικός. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ για φέτος από 2,6 δισ. ευρώ. 

Προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του μνημονίου το 2014. Η Αθήνα ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του επόμενου έτους.

Πηγή

Πηγή: staparaskinia.gr



ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: