ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

  Την προκήρυξη νέων διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) σε 15 χερσαίες περιοχές της χώρας το επόμενο εξάμηνο ανήγγειλε την Πέμπτη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης παρέσχε επίσης διαβεβαιώσεις ότι
ουδεμία αναφορά υπάρχει στη νέα δανειακή σύμβαση στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητο κανένα σημείο εθνικού εδάφους.
Μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ("Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος, Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης") ο κ. Μανιάτης είπε ότι το επόμενο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για 15 χερσαία "οικόπεδα" που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για έρευνες.
Ήδη "τρέχει" ο διαγωνισμός για την προσέλκυση εταιριών που θα κάνουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης (οι προσφορές θα κατατεθούν στις 2 Μαρτίου) ενώ έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναμένεται η δημοσίευση στην ευρωπαϊκή Εφημερίδα των διαγωνισμών για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, που επίσης είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ακολουθούν Ιόνιο και Κρήτη
Για τις σεισμικές έρευνες ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον.
Θα ακολουθήσει στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013, αφού θα γνωρίζουμε όπως είπε τι υπάρχει και πού, η προκήρυξη των περιοχών Ιονίου και νότια της Κρήτης εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά.
Για τις τρεις περιοχές που έχουν προκηρυχθεί, αντίστοιχα ο κ. Μανιάτης δήλωσε αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και από ξένες πρεσβείες.
Δεν συνδέονται οι υδρογονάνθρακες με το νέο δάνειο
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε τέθηκε και δεν υπάρχει στο κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης οποιαδήποτε νύξη για συσχέτιση των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Επανέλαβε δε την πρότασή του, τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων να μην διατεθούν για την εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών του Δημοσίου αλλά για το σχηματισμό ενός Ταμείου για το ασφαλιστικό.
Γιατί όχι στο Καστελόριζο
Σε ερώτηση για την προοπτική ερευνών στο Αιγαίο και το Καστελόριζο, ότι η κυβέρνηση έκανε τη σώφρονα επιλογή, να ξεκινήσει τις έρευνες από εκεί που πιθανολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, δηλαδή το Ιόνιο και την Κρήτη.
"Δεν θα ήταν σώφρον η κυβέρνηση να έβγαινε τώρα σε διακεκαυμένη ζώνη", είπε συγκεκριμένα και συνέχισε: "Καμία εταιρία δεν θέλει να παίξει τα κεφάλαιά της εκεί που το τοπίο είναι ασαφές. Η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους ή περιοχής που έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Όλα αυτά θα γίνουν με την καθοδήγηση του υπουργείου Εξωτερικών".
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στην πολιτική των ερευνών υπάρχει πλήρης εθνική συναίνεση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων τους οποίους, όπως ανέφερε, έχει συναντήσει και έχει ενημερώσει αν και οι συναντήσεις αυτές δεν έλαβαν δημοσιότητα.
Επανέλαβε τέλος ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, η Ελλάδα μπορεί σε βάθος χρόνου να καλύπτει έως το 30% των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας έτσι 3- 4 δισ. δολάρια ετησίως από τα 10 δισ. που δαπανώνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ερώτηση...Στη δανειακή σύμβαση γίνεται λόγος για έσοδα από ορυκτό πλούτο...?
Δεν είναι μόνο τα πετρέλαια στο παιχνίδι...Είναι και τα μεταλεύματα πάσης φύσης...

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: