ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ...?

Σε εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επικαλείται το Spiegel, εκφράζονται αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάσει του εγγράφου, θεωρεί ανεπαρκές το πρόγραμμα
προσαρμογής και κρίνει απαραίτητες νέες κινήσεις για να αποφευχθεί χρεοκοπία και να τηρηθούν οι στόχοι.

Οι επιλογές, όπως υποστηρίζει το περιοδικό, είναι τρεις. Είτε η Αθήνα πρέπει να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας, είτε οι ιδιώτες να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα, είτε τα κράτη της Ευρωζώνης να παράσχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.
Το έγγραφο επικρίνει επίσης τον "αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων" και τις χαμηλότερες στόχων εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων.
ΔΝΤ: Τα στοιχεία για το χρέος δεν είναι καλά
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτιμά ότι η απομείωση στην αξία του ελληνικού χρέους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει το 50% που προβλέπεται στην συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.
"Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος δεν είναι καλά. Χρειάζεται σημαντική μείωση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει ανάσα", ανέφερε στο CNBC.
Ενώ οι διαπραγματεύσεις για το PSI συνεχίζονται, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι αριθμοί πρέπει να υπολογιστούν, και όσο τα μακροοικονομικά στοιχεία επιδεινώνονται, ίσως το κούρεμα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο.
Επισήμανε ωστόσο πως κάθε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους θα απαιτήσει την υιοθέτηση περισσότερων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης, όπως ανέφερε, της "μισθολογικής προσαρμογής".
Φούεστ: Ανεπαρκές το συμφωνηθέν κούρεμα
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Κλέμενς Φούεστ που κρίνει ως ανεπαρκές το κούρεμα του χρέους.
Αναφέρει ότι η Ελλάδα κατά τη γνώμη του είναι ήδη χρεοκοπημένη, εκτιμώντας πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να δηλώσει πως δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της και να διεκδικήσει έτσι καλύτερο διακανονισµό.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για κούρεμα 50% επισημαίνει πως θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, τονίζοντας πως εθελουσία συμμετοχή είναι λάθος και ότι θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική.
"Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπηµένη. Και η δήθεν εθελούσια συµµετοχή δεν ήταν πραγµατικά εθελούσια, οι δανειστές εξαναγκάστηκαν σε αυτήν.
Αυτό προκάλεσε µεγάλη ανασφάλεια. Το ερώτηµα ήταν αν µπορούσε να ασφαλίσει κανείς πλέον κρατικά οµόλογα για το ενδεχόµενο χρεοκοπίας.
Νοµίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να πει κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. Ετσι θα µπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισµός", επισήμανε.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: