ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΟΧΙ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Διαψεύδει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δημοσιεύματα περί ηλεκτρικής διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με την Τουρκία.
Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα μιας τουρκικής και μιας ελληνικής ημερήσιας εφημερίδας, το ΥΠΕΚΑ επανέλαβε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας προβλέπει τη διασύνδεση των...
νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

"Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών με την Τουρκία, ούτε έχει γίνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συζήτηση για το ζήτημα αυτό με την τουρκική πλευρά", αναφέρει συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ.

Η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, προσθέτει, αποτελεί βασικό κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού και θα γίνει σε τρεις φάσεις:

- Διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα, που βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού,

- Διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης και βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση για την χάραξη της διαδρομής και την ισχύ που θα έχει αυτή,

- Διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που θα ολοκληρωθούν σε επόμενο στάδιο.

Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει ότι τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας - Τουρκίας είναι διασυνδεδεμένα από τον Σεπτέμβριο 2010 μέσω της γραμμής υψηλής τάσης Φιλίππων - Ν. Σάντας -Babaeski καθώς και ότι κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν διαθέτει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία, αφού διαθέτουν αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ακόμη ότι:

- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα της διασύνδεσης.

- Σε σχέση με το αν μπορούν να συμμετέχουν τουρκικές εταιρείες στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη ΔΕΠΑ, αλίμονο αν η χώρα μας δήλωνε ότι αποκλείονται από τους διαγωνισμούς εταιρείες συγκεκριμένων άλλων χωρών. 'Αλλωστε και η Ελλάδα δραστηριοποιείται αντίστοιχα, στη βάση του σχετικού μνημονίου που ευνοεί τις διμερείς συνεργασίες.

- Υπάρχει στενή συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του φυσικού αερίου με τον ελληνοτουρκικό αγωγό που είναι ήδη σε λειτουργία και στο πλαίσιο του αγωγού ITGI για την διέλευση φυσικού αερίου από την Κασπία στη Δυτική Ευρώπη.

- Όσον αφορά στο κύριο άρθρο της (σ.σ. ελληνικής) εφημερίδας που κάνει λόγο για "υποχωρητική πολιτική" της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου σε εθνικά ζητήματα και άρνηση να ασχοληθεί με την ΑΟΖ, υπενθυμίζεται ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν απαιτείται η κήρυξη ΑΟΖ για την υποθαλάσσια εκμετάλλευση, καθώς και ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει τα εξής:

"Το ΥΠΕΚΑ προχωρά με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, προκειμένου να βελτιώσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στηρίζεται ενεργά η προοπτική του αγωγού ITGI, ενώ προχωρούν μεταξύ άλλων η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, η ολοκλήρωση των έργων ΑΠΕ, η προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου "Ήλιος".

Κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει έναν κάλπικο πατριωτισμό και να εκμεταλλεύεται σοβαρά και λεπτά εθνικά ζητήματα, μόνο και μόνο για να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια".

http://www.dailynews24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: