ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ...

Ακόμα και η πτώχευση έχει καταστεί απαγορευτική διαδικασία για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εμπόρους του Ηρακλείου. 
«Ούτε να πτωχεύσει κανείς δεν μπορεί σε αυτήν την χώρα» σχολίαζαν χθες στα δικαστήρια μεταξύ αστείου και σοβαρού. 


Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και περισσότεροι Ηρακλειώτες που διατηρούν μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα και αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, προσέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου προκειμένου να ρωτήσουν πόσο θα τους κοστίσει η διαδικασία αίτησης πτώχευσης. 

Μόλις όμως πληροφορούνται ότι με το «καλημέρα» θα πρέπει να πληρώσουν μόνο για το παράβολο 500 ευρώ, το ξανασκέφτονται καθώς, όπως λένε, δυσκολεύονται να καταβάλουν ακόμα και το συγκεκριμένο ποσό. Επιπλέον αν υπολογιστεί ότι θα χρειαστούν την συνδρομή δικηγόρου αλλά και λογιστή, τότε εκτιμάται ότι συνολικά θα πρέπει να έχουν στην τσέπη τους περίπου 1500 με 2000 ευρώ για να ξεκινήσουν την διαδικασία.

Δικαστικοί κύκλοι παραδέχονται-με βάση τα όσα έχουν δει-ότι πράγματι το ποσό που απαιτείται, αποτρέπει πολλούς Ηρακλειώτες να κινήσουν τις διαδικασίες για πτώχευση, υπογραμμίζοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

«Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά δεν θα έπρεπε. Σήμερα τα 500 ευρώ είναι ένας μισθός. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα έχουν αυτά τα χρήματα για να τα διαθέσουν με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τι να κάνουν. Υπάρχει πραγματική κρίση στην αγορά» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Σε ένα χρόνο πτώχευσαν 12 εταιρείες στο Ηράκλειο 

Τον τελευταίο χρόνο σε κατάσταση πτώχευσης με δικαστική απόφαση έχουν κηρυχθεί δώδεκα επιχειρήσεις στην πόλη του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών, γραφεία γενικού τουρισμού, επιχειρήσεις αλουμινίου, εκμετάλλευσης ξενοδοχείων, εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία. 

Η σοβαρή κρίση στην αγορά του Ηρακλείου φέρεται να έχει «παγώσει»-τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία του τελευταίου χρονικού διαστήματος-και τις αιτήσεις εταιρειών για την υπαγωγή στο άρθρο 99, στο οποίο τον τελευταίο χρόνο είχαν προσφύγει πολλές εταιρείες, ακόμα και μεγάλες. 

Όπως είναι γνωστό, η αίτηση πτωχεύσεως αφορά στην διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Αίτηση πτώχευσης μπορεί να καταθέσει είτε ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είτε τρίτος στον οποίο χρωστάει. 

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να προσκομιστούν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι ο αιτών «μόνιμα και ολοσχερώς» αδυνατεί να ικανοποιήσει είτε τους δανειστές ή άλλους οφειλέτες. 

Κατά μέσο όρο ο χρόνος που απαιτείται για να εκδώσει το Δικαστήριο απόφαση για την κήρυξη ή όχι μιας εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης, είναι οι τέσσερις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: