ΤΑ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ... ΤΑ ΜΑΘΑΜΕ ΟΛΑ... ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ...
#
#

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

6η ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ποιοι και γιατί «παίζουν» με την εκταμίευση της

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της έκτης δόσης, καθώς φαίνεται πως στο παρασκήνιο «παίζονται» πολλά. Το εάν οι πολιτικοί αρχηγοί υπογράψουν τις επιστολές που ζητούν οι δανειστές μας, μάλλον είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και η ουσία βρίσκεται αλλού.

Η αλήθεια είναι πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει απροθυμία να συζητήσει το θέμα της έκτης δόσης εντός του Νοεμβρίου. Αυτό που θέλει, είναι να παγώσει η συζήτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Φυσικά το ΔΝΤ μπορεί να επικαλεστεί το καταστατικό του, το οποίο προβλέπει ότι για να επικυρωθούν αποφάσεις για δόσεις δανείων, πρέπει να είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της εν λόγω χώρας για το επόμενο 12μηνο.

Η σκληρή στάση που κρατά το ΔΝΤ δεν οφείλεται στο εάν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις δεσμεύσεις ή όχι. Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Στην επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων, στην πολιτική αστάθεια που δημιουργεί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αλλά και στις αλλαγές των όρων στο PSI που ζητούν οι τραπεζίτες.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο τα τελευταία στοιχεία για την ύφεση και το έλλειμμα είναι απογοητευτικά, γεγονός που εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων. Από την άλλη πλευρά η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των εσόδων, καθώς εκτιμάται πως θα υπάρξει πάγωμα στη λειτουργία των μηχανισμών. Όσον αφορά στο PSI plus, προβληματισμό προκαλεί η απαίτηση των τραπεζιτών για αλλαγές στους όρους της συμφωνίας, οι οποίες αφορούν μεγαλύτερο επιτόκιο και εγγυήσεις καθώς και δεσμεύσεις ότι η Ελλάδα θα πετύχει από το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα.

«Κλειδί» για τις εξελίξεις θα διαδραματίσει η στάση της Γερμανίας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να επικροτεί τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, για την καθυστερήσει της απόφαση για τη δόση και από την πλευρά του Eurogroup. Όμως είναι γνωστό πως με τη Γερμανία συντάσσονται πάντα και οι υπόλοιπες σκληροπυρηνικές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Αυστρία.

Την ίδια στιγμή οι αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται διχασμένοι. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κινείται θεσμικά, υιοθετώντας μια πιο διαλλακτική στάση.

Μόλις καταρτιστεί ο λεγόμενος οδικός χάρτης των ελληνικών δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα επικυρωθεί η εκταμίευση της 6ης δόσης, όπως αναγράφεται άλλωστε και στα συμπεράσματα των αποφάσεων.

O κ. Γιούνεκρ δήλωσε στην ευρωβουλή ότι αναμένει την επιστολή του κ. Παπαδήμου για να προχωρήσει η δόση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν χρειάζεται συνυπογραφή από τους Παπανδρέου και Σαμαρά. Όμως μετά ο εκπρόσωπος Τύπου διευκρίνισε ότι οι απαιτήσεις παραμένουν.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάπου θα βρεθεί η χρυσή τομή, μάλλον με την υπογραφή δύο διαφορετικών επιστολών. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν ξεκαθάρισε πως η Ε.Ε. επιμείνει στο ζήτημα της παροχής γραπτών δεσμεύσεων από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα.

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ στην παρούσα φάση βάζουν το «πιστόλι στον κρόταφο», στην Ελλάδα μέσω της καθυστέρησης της εκταμίευσης της δόσης, πράγμα που ένα συμβεί, θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Όμως ποιο μήνυμα και σε ποιους, στέλνουν οι δανειστές μας με αυτή τη συμπεριφορά;

Ε.Ε. και ΔΝΤ χτυπούν «καμπανάκι» στους πολιτικούς που θα αναλάβουν το τιμόνι της χώρας μετά τις εκλογές, πως η επιβίωση της Ελλάδας και η παραμονή της στη ζώνη του Ευρώ εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς.

Πηγή: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: